Electrozi FONTA | NICHEL

Categoria

Pret

leilei

Brand

Grosime electrozi (mm)

Material

Afișez toate cele 8 rezultate

Filtre

Cum se face sudura cu electrozi pentru fontă și nu numai

De ce este problematică sudarea fontei

Fonta este un material compus din aliaj de fier și carbon, are aspect mai aspru și e mai gros, ceea ce înseamnă că îi va lua mai mult timp să se încălzească, dar și să se răcească.

Spre deosebire de alte materiale, fonta e mai dificil de sudat, deoarece are în componența un conținut mare de carbon, mai exact 2-4%, cu până la 10 ori mai mult decât la alte materiale.

Acest lucru poate duce la crăparea sudurii, deoarece carbonul ajunge în metal sudat și astfel devine mai fragil. 

Ce tip de sudură pot folosi la fontă

Sunt mai multe tehnologii de sudare pe care le poți utiliza în general.

Când vine vorba de fontă, cele mai potrivite sunt:

  • Sudarea oxi-acetilenă – se realizează doar la cald, fiind necesar ca înainte fonta să se încălzească în cuptor special, ajungând la o temperatură de 600-700 grade Celsius. În timpul acestei proceduri au loc modificări în zona sudurii, deoarece se formează oxizi de mangan și siliciu, care trebuie curățați. Curățarea se face prin fluxuri – 50% borax, 47% bicarbonat și 2% bioxid de siliciu sau 80% borax și 20% bioxid de siliciu. Astfel se dizolvă oxidul de fier și se evită scăderea conținutului de carbon.
  • Sudarea MMA, cu electrod învelit – procedura se poate face atât la cald (400-600 grade Celsius), cât și la rece (70-150 grade Celsius), cu ajutorul unor electrozi de sudură pentru fontă. 
  1. În cazul sudurii la cald, este necesară preîncălzirea la temperaturi foarte mari, în cuptoare speciale. Rezultatul va fi unul calitativ, aspectul plăcut, dar procedura în sine e mai dificilă.
  2. Sudarea la rece este mai simplă, având nevoie de electrozi pentru sudura fonta la rece și de o preîncălzire de până la 150 grade Celsius, care se poate face în cuptor sau cu flacără de gaze. Pentru rezultate bune ai grijă la următoarele detalii: ciocănește fonta cât încă este fierbinte, cu un ciocan cu vârf rotunjit și greutate de 170-250 grame, sudează cu cordoane scurte, de 15-25 mm, asigură o răcire lentă, prin învelire în vată de sticlă/minerală sau azbest.
  • Sudarea MIG-MAG, cu sârmă – este apreciată pentru faptul că se folosește un arc pulsat, care contribuie la reducerea diluției cu materialul de bază. Se folosesc de regulă sârme din nichel sau oțel și se pretează mai mult pentru a suda materiale mai subțiri.

Cum să sudez fonta în mod eficient

Dacă vrei să sudezi în mod eficient, trebuie să fii atent la parcurgerea unor pași. Pentru început, identifică tipul de fontă, pentru a știi dacă poate fi sau nu sudat. Poți întâlni fontă:

  • gri (cea mai comună, este ușor de sudat, poate deveni casantă dacă fulgii de grafit ajung în baia de sudură),
  • albă (este un material ce nu poate fi sudat, deoarece are o microstructura cristalină care este foarte dură, dar în același timp foarte fragilă) și
  • ductilă (rezistentă la deformații, lovituri, încărcări și întindere).

După ce ai identificat tipul de fontă, înainte de a trece la lucru, trebuie să cureți foarte bine piesa ce urmează a fi sudată. Trebuie să îndepărtezi orice reziduu, de la vopsea și grăsime, până la praf și alte murdării.  Dacă nu aplici sudura pe o zonă curată,  vor apărea porozități și în timp nu va rezista.

Mai departe, hotărăște ce tip de sudură vrei să folosești, dacă optezi pentru cea calde sau la rece, pentru a știi ce temperaturi sunt necesare pentru încălzire, ce tip de aparat vei folosi, dar și pentru a procura electrozii de fontă necesari. 

Ce trebuie să faci în continuare este să aplici corect tehnica de sudură folosită și la final să lași ca totul să se răcească lent.

Pe toată durata procedurii asigură-te de faptul că ești echipat în mod corespunzător.

Întrebări frecvente

Din ce trebuie să fie fabricați electrozii pentru sudat fonta?

De regulă întâlnim electrozi din:

  1. 99% nichel (sunt foarte rezistenți, te ajută să obții cele mai bune rezultate, contribuie la producerea unui depozit de sudură maleabil),
  2. 55% nichel (sunt recomandați pentru reparații, produc puține fisuri, au un preț de achiziție mai accesibil) și
  3. oțel (ideali pentru reparații și umpleri simple, nu sunt prelucrabili, pot fi aplicați și pe zone care nu sunt extrem de curate).

De ce nu trebuie să folosesc un arzător pentru preîncălzirea fontei?

Pentru preîncălzit fonta se folosește un cuptor special sau o flacără cu gaz, nu un arzător, deoarece acesta din urmă este o sursă concentrată de căldură și poate provoca un șoc termic ce duce în cele din urmă la fisuri.